A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Інклюзивно-ресурсний центр №1 Голосіївського району м. Києва

ЯК БЕЗПЕЧНО ОРГАНІЗУВАТИ ОСВІТНІЙ ПРОЦЕС В ОНЛАЙН-ФОРМАТІ?

Дата: 25.01.2021 09:27
Кількість переглядів: 195

З метою підвищення рівня цифрової обізнаності та створення безпечних умов для українців у кіберпросторі відбулася міжнародна конференція за підсумками роботи минулого року «Безпечний онлайн 2020: Сучасні виклики» 19-20 січня 2021 року.

Організаторами конференції виступили Міністерство цифрової трансформації України спільно з Міністерством внутрішніх справ за підтримки Консультативної місії Європейського Союзу та Міжнародного союзу електрозв'язку. Участь у конференції взяли понад 35 спікерів із різних країн.

Теми лекцій та панельних дискусій:

  • «Сучасні небезпеки інтернету та способи боротьби з ними»;
  • «Шляхи побудови безпечного онлайн-простору в Україні»;
  • «Вплив порнографії на свідомість дітей і дорослих»;
  • «Сексуальне насильство в цифровому середовищі»;
  • «Блокування матеріалів та проблеми із законодавством»;
  • «Штучний інтелект»;
  • «Поради батькам щодо безпеки дітей в інтернеті»;
  • «Дезінформація та фейки».

«Як показують дослідження, за період карантину на 80% зросла кількість часу, протягом якого діти перебувають у цифровому середовищі – не тільки під час навчання, а й поза ним. 85% батьків зазначають, що не знають, що робити з такими проблемами, як створення безпечних умов у цифровому середовищі для дитини та до кого звертатися в разі виявлення загроз у цифровому середовищі. Тому важливо формувати цифрову компетентність дітей, батьків та педагогів», – зазначила державна експертка Міністерства освіти і науки України Оксана Савицька під час однієї з панельних дискусій щодо кібербулінгу.

Також експертка виділила важливі питання щодо організації безпечного освітнього процесу в кіберпросторі. Це насамперед план дій педагогів під час заняття, якщо трапляється кібератака або використання некоректного цифрового контенту, та перелік вебресурсів, які відповідають вимогам безпеки даних.

Крім того, учасники конференції обговорили такі питання, як важливість співпраці батьків і вчителів щодо перебування дитини в цифровому просторі, безпека самого вчителя, захист підключених до інтернету пристроїв, які використовуються під час організації освітнього процесу.

Йшлося про те, що найкращий спосіб захистити всіх учасників освітнього процесу в мережі під час навчання – це комунікація між батьками, вчителями та управлінцями щодо можливих ризиків та способів їх упередження.

Конференція відбулася в інноваційному відеоформаті — безкоштовно подивитися два дні лекцій і панельних дискусій можна на YouTube-каналі Мінцифри.

Зазначимо, керівник закладу освіти в разі отримання заяви або повідомлення про випадок булінгу невідкладно повідомляє територіальний орган (підрозділ) Національної поліції України (наказ МОН від 28.12.2019 року № 1646).

За даними Національної поліції України, протягом 2020 року працівниками правоохоронних структур складено 242 (2019 рік – 344) адміністративні протоколи за скоєння булінгу. 

За інформацією Державної судової адміністрації України, у 2019 році на розгляді судів за статтею 173-4 «Булінг (цькування) учасника освітнього процесу» КУпАП  перебувало  387 справ, з яких 248 було розглянуто. За результатами розгляду, у 114 справах накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу на загальну суму 114 849 грн, у 10 справах – у вигляді громадських робіт. 

Також у разі, коли дитина вчинила булінг (цькування), вона береться на профілактичний облік підрозділами ювенальної превенції Національної поліції України (Наказ Міністерства внутрішніх справ України). Підставами для взяття дитини на профілактичний облік, зокрема, є:

  • вирок (постанова) суду, що набув(ла) чинності, про застосування до дитини покарання, не пов'язаного з позбавленням волі;
  • копія постанови суду щодо притягнення до адміністративної відповідальності за статтею 173-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення дитини чи батьків або осіб, які їх замінюють.

За оперативною інформацією Національної поліції України, на відповідному обліку перебуває 15 дітей (7 з них молодше 14 років).

Нагадаємо, МОН надало роз’яснення як працювати закладам освіти з 25 січня.

Посилання на першоджерело: https://mon.gov.ua/ua/news/yak-bezpechno-organizuvati-osvitnij-proces-v-onlajn-formati


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора