A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Інклюзивно-ресурсний центр №1 Голосіївського району м. Києва

ПОЗАЧЕРГОВА СЕСІЯ ГЛОБАЛЬНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ ЮНЕСКО З ПИТАНЬ ОСВІТИ У ЧАСИ ПОСТ-COVID-19: УХВАЛЕНО ДЕКЛАРАЦІЮ ЩОДО ЗМІЦНЕННЯ СИСТЕМИ ОСВІТНЬОГО ПРОСТОРУ

Дата: 26.10.2020 08:52
Кількість переглядів: 232

22 жовтня 2020 року голови держав, урядів та міністри з понад 70 країн світу на позачерговій сесії Глобальної конференції ЮНЕСКО з питань освіти  (Extraordinary Session on Education post-COVID-19: 2020 Global Education Meeting) ухвалили в режимі онлайн Декларацію щодо комплексу  глобальних пріоритетних дій для захисту фінансування та зміцнення системи освіти від наслідків, спричинених пандемією COVID-19.

У заході взяли участь Генеральний секретар ООН, президенти Анголи, Кенії, Демократичної Республіки Конго, Колумбії, Намібії, Португалії, Руанди, прем’єр-міністри Італії, Марокко, Норвегії та Іспанії, королева Бельгії Матильда, понад 65 міністрів освіти, у тому числі й Міністерство освіти і науки України. 

«У той час, коли країни роблять складний вибір та вдаються компромісів, щоб змінити суспільство, освіта має бути нашим головним пріоритетом, нашою опорою для відновлення. І все-таки лише незначна частина коштів – у середньому щонайменше 1% – була спрямована на освіту та навчання в національних пакетах стимулів. Фінансування освіти – це не витрати. Це наша найважливіша довгострокова інвестиція. Якщо ми не виділимо ці кошти зараз, на нас чекає більш похмуре майбутнє», – заявила Генеральний директор ЮНЕСКО Одре Азуле, відкриваючи засідання хвилиною вшанування пам’яті вчителя Самуеля Паті, вбитого 16 жовтня у Франції. 

В ухваленій Декларації визначені пріоритетні заходи, що будуть вжиті для відновлення системи освіти до кінця 2021 року: 

1. ЗАХИСТ НАЦІОНАЛЬНОГО ТА МІЖНАРОДНОГО ФІНАНСУВАННЯ ОСВІТИ

Важливість підтримки і збільшення внутрішнього фінансування та міжнародної допомоги освіті зараз, оскільки ці інвестиції окупляться та матимуть позитивний вплив на цілі сталого розвитку. 

2. БЕЗПЕЧНЕ ВІДКРИТТЯ ШКІЛ

Попереднє планування відкриття шкіл має важливе значення для забезпечення якісного освітнього процесу для учнів, вчителів та сімей. Йдеться про безпечне та гігієнічне середовище, наявність шкільного персоналу та спроможність навчальних закладів впроваджувати зміни та виправні заходи, зокрема прискорене навчання та коригування шкільного календаря, навчальної програми та організації класу.  

3. ІНКЛЮЗІЯ, РІВНОПРАВНІСТЬ ТА ГЕНДЕРНА РІВНІСТЬ

Посилення готовності, стійкості, включеності та реагування гендерних аспектів освітніх систем буде ключовим для запобігання розширенню нерівності в освіті, забезпечення повернення всіх учнів до школи та освітніх програм, а також негайних та узгоджених дій для запобігання серйозних невдач в освітньому процесі. 

4. ПЕРЕОСМИСЛЕННЯ ВИКЛАДАННЯ ТА НАВЧАННЯ 

Під час відновлення роботи шкіл надзвичайно важливо забезпечити вищу підтримку викладачам, зокрема шляхом постійного професійного розвитку в галузі ІКТ, приділяти більше уваги їхньому соціальному та емоційному добробуту, забезпечити соціальний діалог та їхню активну участь у формуванні відновлення освіти.

5. ВИКОРИСТАННЯ РІВНОПРАВНОГО ЗВ’ЯЗКУ ТА ТЕХНОЛОГІЙ ДЛЯ НАВЧАННЯ

Планується майбутнє на зразок гібридних моделей навчання. Для цього потрібна не лише адекватна інфраструктура, але рівний доступ до Інтернету та оцифрованих навчальних програм, навчання цифровим навичкам для вчителів та студентів та заходи щодо захисту конфіденційності. 

Під час надзвичайної сесії Глобальної конференції з питань освіти  ЮНЕСКО заступник Міністра освіти і науки України Артур Селецький привітав ухвалення Декларації GEM 2020 та запевнив у дотриманні зобов’язань МОН у питаннях забезпечення якісного освітнього процесу в умовах безпрецедентної кризи COVID-19.

«Ми вітаємо ухвалення Декларації Глобальної конференції з питань освіти 2020 року та зобов’язуємось захищати фінансування освіти та пришвидшувати прогрес у напрямку досягнення Цілі сталого розвитку 4 «Якісна освіта» під час пандемії COVID-19 та після її завершення», – заявив Артур Селецький.

Серед кроків, які сприяють відновленню та зміцненню якості освіти, він назвав наступні заходи: 

  • Урядом України ухвалено рішення щодо спрямування коштів із Державного бюджету 2020 року на організацію безпечного навчання та забезпечення якісної дистанційної освіти для закладів загальної середньої освіти;
  • у проєкті Держбюджету на 2021 рік передбачено нову субвенцію (1 млрд грн) для закладів освіти на боротьбу з пандемією коронавірусу;
  • МОН спільно з Міністерством цифрової трансформації України та міжнародними партнерами опрацьовує питання продовження та модифікації проєкту «Всеукраїнська школа онлайн»;
  • розпочато проєкт з пілотування безкоштовного програмного забезпечення для створення та ведення шкільних електронних журналів та щоденників; 
  • здійснюється перехід до електронного ліцензування провадження освітньої діяльності у сферах вищої, післядипломної, фахової передвищої та професійної (професійно-технічної) освіти на основі Єдиної державної електронної бази з питань освіти.

У межах позачергового засідання учасники Глобальної конференції ЮНЕСКО з питань освіти у часи пост-COVID-19 закликали міжнародну спільноту до інвестування в освіту з метою запобігання катастрофи цілого покоління. Одна з найбільших освітніх компаній «Save Our Future» у взаємодії з понад 600 громадськими організаціями, фондами, ЗМІ та молоддю презентувала Білу книгу, яка містить конкретні рекомендації для урядів світу щодо вдосконалення систем освіти.

Запис трансляції позачергової сесії Глобальної конференції ЮНЕСКО з питань освіти  (Extraordinary Session on Education post-COVID-19: 2020 Global Education Meeting) можна подивитися за посиланням.

Посилання на першоджерело: https://cutt.ly/dgmfnEE


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора