A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Інклюзивно-ресурсний центр №1 Голосіївського району м. Києва

Чи може людина називатись поведінковим аналітиком (АВА фахівцем)?

Дата: 27.03.2024 09:00
Кількість переглядів: 59


ВАЖЛИВО

«Він нічого не розуміє, ми маємо робити все щоб дитина робила так, як нам потрібно!»

«Шановні батьки, Ви прийшли до фахівців, тому робіть що Вам скажемо або ми з Вами та Вашою дитиною не працюємо!»

«В мене є вища освіта та енна кількість сертифікатів, тому Ви маєте нам довіряти»

«Ну той що, що дитина кричить, ми підсунемо її столом до стіни й так вона навчиться сидіти!»

«А хто сказав, що з дитиною треба грати, з такими дітьми потрібна дисципліна!»

👉🏻 Ви можете продовжити фрази, які чули від горе-фахівців й ми впевнені, що таких фраз назбирається дуже багато! Що об’єднує всі ці фрази? Це неповага до клієнта та його родини, це відсутність травмоорієнтованого підходу в роботі з дітьми з ООП, це говорить про некомпетентність фахівців, які не можуть працювати з батьками в одній команді.

☝🏻 Розбираймось, що ж тут не так і чому так відбувається? Наперед скажемо, що таке можливо в Україні, через те, що до дітей з ООП допускають працювати будь-кого, і ніяк не регулюють практику фахівців на державному рівні. Але більше обурює те, що на державному рівні дозволяють просувати сумнівні стратегії роботи з дітьми з ООП й таким чином підтримують те, чого немає бути в роботі з людьми.

❗️ Побачивши сьогодні інформацію про вихід книги однієї авторки (проти команди "фахівців" її центру було впроваджено кримінальну справу про жорстоке поводження з дітьми (вона керує своєю командою та навчає, як саме працювати з дітьми) й був не один скандал, де всі фахівці з прикладного аналізу поведінки в рупор кричали, що ця людина не має права називатись ПАП спеціалісткою, бо в неї немає повної програми навчання, вона не отримала необхідну кількість годин працюючи під супервізією, вона не є членом жодної організації в Україні, які займаються розвитком ПАП), яка позиціює себе ПАП фахівчинею.

☝🏻 Давайте спочатку розберемось в базових речах, чи може ця особа називатись поведінковим аналітиком?

✅ В цієї людини немає повної закінченої програми навчання у сфері Прикладного аналізу поведінки (АВА - це англійська абревіатура, в Україні це ПАП - Прикладний аналіз поведінки).

✅ Ми знаємо, що Прикладний аналіз поведінки (ПАП, АВА) постійно змінюється і розвивається, щоб відповідати рівню поведінкового аналітика необхідно систематично навчатись та брати супервізії. Це важливо для того, щоб фахівець не нашкодив клієнту і впроваджував максимально ефективне втручання. На сьогодні нам відомо, що ця людина не отримувала і не отримує супервізії.

✅ Вона не стоїть в жодному міжнародному або Українському реєстрі поведінкових аналітиків. Ви запитаєтесь чому? Тому що всі поведінкові аналітики які є в реєстрі Рада поведінкових аналітиків України - перевірені, тобто перш ніж людина опиниться в нашому реєстрі ми перевіряємо усі документи (перевіряємо сертифікати про навчання, відправляємо запит супервізору, який працює з конкретним фахівцем, уточнюємо з якою віковою групою та навичками працює фахівець задля того, щоб клієнти не витрачали час, а одразу розуміли хто з фахівців по рівню освіти та професійних навичок їм підходить).

✅ Враховуючи попередні конфлікти з цією особою, ми можемо точно сказати, що вона порушує професійну етику поведінкових аналітиків, в основі якої лежить повага до клієнта та травмоорієнтований підхід!

❓ Підсумуємо, чи дорівнює кілька дистантних модулів з ПАП повній освіті з Прикладного аналізу поведінки? Ні!

❓ Чи може людина називатись поведінковим аналітиком (АВА фахівцем)? Звичайно може, але від того, що ми назвемо запорожця лексусом, лексусом він від того не стане, правда?

❗️ Тому хочемо наголосити й звернути увагу тих, хто вкладає ресурси в розвиток незрозумілих курсів підвищення кваліфікації та видання книги з сумнівним контекстом і допускає навчати людину, яка усюди несе агресію (починаючи в роботі з дітьми, закінчуючи коментарями у ФБ) неприпустимо! Просимо перегляду Ваших рішень стосовно цієї програми навчання та просування горе-методів, які авторка називає «АВА», хоча вони такими не є!

Офіс Омбудсмана України

Міністерство освіти і науки України

👩🏼‍🏫 Розбираймось хто наразі регулює процеси сертифікації фахівців ПАП та як можна зрозуміти, що поведінковий аналітик є саме поведінковим аналітиком, а не просто так себе називає!

1️⃣ Наразі є Міжнародна організація поведінкового аналізу IBAO (https://theibao.com/) яка займається акредитацією програм навчання та сертифікацією поведінкових аналітиків в усьому світі (окрім США та Канади). Рада поведінкових аналітиків України активно співпрацює з цією організацією, а саме: перекладено всі документи (в тому числі етику поведінкових аналітиків), Український Інститут Прикладного Аналізу Поведінки став акредитованим контент-провайдером, який має право навчати поведінкових аналітиків відповідно до останніх стандартів IBAO, наразі перекладається іспит, щоб всі студенти мали можливість скласти його й отримати статус поведінкового аналітика (окрім, навчання, складання іспитів на базі навчання й іспиту в IBAO хочемо наголосити, що кожен студент має отримати необхідну кількість годин працюючи під супервізією, а також отримати бали CEU`s - підвищення кваліфікації з різних тем, а саме загальні теми ПАП, теми з етики, супервізії тощо).

2️⃣ Шановні батьки, наразі Рада поведінкових аналітиків України буде оновлювати реєстри фахівців, і Ви можете звернутись до нас та запитатись, чи проходив перевірку той, чи інший фахівець і якому рівню знань та навичок він відповідає.

3️⃣ Ще раз наголошуємо, всі фахівці які навчались ПАП мають заповнити реєстраційну форму та зареєструватись в IBAO для подальшої сертифікації, або відстеження свого прогресу по супервізіях та отриманню CEU`s https://forms.gle/aN7VkcqGiQi28mXm8

❗️Нагадування, ВСІ поведінкові аналітики мають працювати в рамках професійної етики!

❗️Якщо Ви не закінчили повне навчання та не склали іспит в IBAO - Ви не можете практикувати без супервізії!

Джерело: Рада поведінкових аналітиків України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора