A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Інклюзивно-ресурсний центр №1 Голосіївського району м. Києва

4 стихії. Техніка для надання психологічної допомоги

Дата: 29.03.2024 09:15
Кількість переглядів: 60


Друзі, продовжуємо ділитися корисними практиками задля підтримки психічного здоров'я наших дітей!

📣 Часті тривоги та «прильоти» збивають з пантелику не лише дорослих. У хвилюванні та метушні ми мчимо до найближчого укриття, аби нарешті відчути відносну безпеку та опанувати свої емоції.

Як допомогти дитині відновити психоемоційну рівновагу?

☝️ У пригоді може стати техніка надання психологічної допомоги, яка має назву «4️⃣ стихії».

🌍 Земля

Постав ноги на підлогу та відчуй, як міцно на ній стоять твої ніжки. Зверни увагу на положення тіла, особливо ніг та спини. Дозволь собі насолодитися відчуттям стійкості та сили, яке виникає від контакту з підлогою.

🌊 Вода

Сконцентруй увагу на слині у роті. Можна уявити улюблений смаколик і відчути, як рот наповнюється слиною. Коли людина перебуває у паніці, у неї пересихає у роті. Виділення слини допомагає розслабитися.

🪁 Повітря

Зроби 4 глибоких повільних вдихи. Відчуй, як повільно наповнює повітря живіт та переміщується в груди. Видихай теж повільно, намагаючись видихнути усе повітря з легень. Можна покласти одну руку на живіт, а іншу – на груди, щоб відчути, як вони по черзі підіймаються та опускаються.

🔥 Вогонь

Заплющ очі. Уяви або згадай місце, людину або заняття, яке наповнює тебе почуттям щастя, радості та спокою. Намалюй в уяві цю картину у яскравих теплих кольорах.

Через назву «4 стихії» легко запам’ятати і саму техніку. До речі, увійшла вона до Збірника технік та ігор «Психологічний рюкзачок», розробленого в межах проєкту «KOLO Clubs 2.0» у 2023 році ГО DOCCU за підтримки міжнародної неурядової організації Finn Church Aid Ukraine.

Завантажуйте та користуйтесь: http://surl.li/rpbom

Джерело: DOCCU


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора