A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Інклюзивно-ресурсний центр №1 Голосіївського району м. Києва

Ознаки різних хворобливих станів, за яких треба звернутися до спеціаліста

Дата: 31.05.2022 09:28
Кількість переглядів: 31


Педагогу, який працює з дітьми, що пережили травмувальні події, варто орієнтуватися в ознаках різних хворобливих станів, за яких треба звернутися до спеціаліста.

Серед психічних розладів, що виникають внаслідок психічної травматизації, виокремлюють ПТСР, депресію, тривожні розлади, зловживання психоактивними речовинами. У підлітків внаслідок травматизації може розвинутися делінквентна поведінка.

Посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) – це непсихотична відтермінована реакція на травматичний стрес, здатний викликати психічні порушення практично в будь-якої людини. 

ПТСР – це нормальна реакція на ненормальні обставини; стан, що виникає в людини, яка пережила подію, що виходить за рамки звичайного людського досвіду.

Психічна реакція на травмувальну ситуацію містить три фази, що дозволяє описати її як розгорнутий в часі процес. 

Перша фаза – фаза психологічного шоку – складається з:
1. Пригнічення активності, порушення орієнтування в навколишньому середовищі, дезорганізація діяльності.
2. Заперечення того, що сталося (своєрідна захисна реакція психіки). У межах норми ця фаза досить короткотривала.

Друга фаза – вплив – характеризується вираженими емоційними реакціями на подію і її наслідки. Це можуть бути сильний страх, жах, тривога, гнів, плач, звинувачення – емоції, що відрізняються безпосередністю прояву й інтенсивністю. Характерний приклад – почуття «провини уцілілого», що нерідко доходить до депресії. Ця фаза є критичною в тому сенсі, що після неї починається або процес одужання (реагування, прийняття реальності, адаптація до обставин), тобто третя фаза.

Третя фаза - фаза нормального реагування, або фіксування на травмі та подальший перехід постстресового стану в хронічну форму.
Порушення, що розвиваються під час розвитку посттравматичних реакцій, зачіпають усі рівні функціонування (фізіологічний, особистісний, рівень стосунків і соціальної взаємодії), призводять до стійких особистісних змін. Результати численних досліджень показали, що ознаки ПТСР можуть проявитися раптово через тривалий час після пережитої події, на тлі загального благополуччя людини, і з часом погіршення стану може ставати виразнішим.

Стадії (динаміка) посттравматичного стресу:

  • Травматичний стрес (сам критичний момент і дві доби після нього);
  • Гострий стресовий розлад (від двох діб до місяця);
  • ПТСР – посттравматичний стресовий розлад (понад один місяць); 
  • ПТРО – посттравматичний розлад особистості (протягом всього життя).


Якщо ви помітили вище зазначені ознаки у дітей, то порекомендуйте батькам звернутися до спеціалістів за допомогою!

За порадами ЮНІСЕФ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора