A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Інклюзивно-ресурсний центр №1 Голосіївського району м. Києва

Як навчити дитину поважати свої кордони?

Дата: 02.06.2022 10:19
Кількість переглядів: 51


Тема особистих кордонів останнім часом дуже поширена серед запитів батьків. 
Як навчити дитину поважати свої кордони? Як привчити не порушувати особисті кордони інших дітей?
Відповідь дуже проста: почніть поважати кордони вашої дитини.

Що ми відносимо до особистих кордонів:

  • Тіло. Ми порушуємо це право, коли примушуємо дитину сісти на руки комусь з близьких, обіймаємо, не питаючи її бажання. Відповідно дитина робить висновок про те, що навіть якщо людині не подобається, а ти хочеш обійняти, взяти за руку чи стукнути – це можна робити. Бо дорослі так іноді роблять. 
  • Речі, іграшки дитини. Іноді батьки можуть віддавати частину іграшок, не питаючи дозволу дитини. Але це – її особисті речі, саме вона приймає рішення, що з ними робити. І тоді, коли буде до цього готова.
  • Особистий простір – куточок або кімната. Це місце, в якому дитина може побути на самоті, зайнятись чимось чи просто поплакати. І куди ніхто не буде заходити без попередження. Це часта проблема серед підлітків. Батьки ображаються, коли підліток просить їх стукати перед тим, як заходити в кімнату і не розуміють, навіщо це робити. А це – прояв поваги до особистих кордонів дитини.
  • Думки та емоції – дитина сама вирішує, якими думками поділитись з батьками, а які будуть лише в її голові (це також більше стосується підлітків). І дитина має право на власні емоції – не треба їх блокувати. Важливо розуміти, що емоції дитини можуть бути не такими, як емоції батьків.


Якщо батьки поважають особисті кордони один одного, поважають кордони дитини, то вона також буде знати де межа її втручання в справи інших. Де її особистий кордон, а де вже починаються кордони іншої дитини.

Авторка: психологиня Лілія Барковська, ОбійМи


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора