A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Інклюзивно-ресурсний центр №1 Голосіївського району м. Києва

Як працюють сприйняття та памʼять?

Дата: 13.01.2023 10:29
Кількість переглядів: 33


Як працюють сприйняття та пам’ять?

За останні десятиліття когнітивна наука та нейробіологія суттєво просунулися у дослідженнях цих питань. Одним із хибних уявлень було те, що наша пам’ять працює як відеозапис, а спогади залишаються стійкими та незмінними. Насправді ж спогади змінюються разом із нами і щоразу заново інтерпретуються. Навіть більше – людині можна вселити хибні спогади.

Ці феномени пов’язані з фундаментально хибним уявленням про те, що людина у своїх рішеннях раціональна. Виявилося, що ми не усвідомлюємо і половини чинників, які впливають на наші думки та дії. Чому, наприклад, ми купуємо те, що нам ще хвилину тому взагалі не було потрібно, якщо нам пропонують знижку? 

Дослідження ізраїльських психологів Деніела Канемана та Еймоса Тверскі свідчать, що 
1) ми не дуже добре розуміємо, як формуємо рішення; 
2) на наші рішення впливають багато факторів;
3) ми не можемо не потрапляти в ілюзії сприйняття. 

Чи можна розвинути критичне мислення, щоб нами було неможливо або принаймні складніше маніпулювати? Як мінімум, ми можемо натренувати здатність зупинятися, впізнавати можливі хиби, розуміти свої обмеження і змушувати себе перевіряти дані, на основі яких формуємо рішення. 

Хочете дізнатися більше та прокачати навичку критичного мислення? Приєднуйтеся до безкоштовного курсу «Критичне мислення в українському контексті‎».

Зареєструватися: 

https://courses.prometheus.org.ua/courses/course-v1:Prometheus+CTIUC101+2022_T2_3/about?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=fb-critic-060123
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора