A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Інклюзивно-ресурсний центр №1 Голосіївського району м. Києва

Якщо дитина постійно потребує вашої уваги

Дата: 14.09.2022 14:01
Кількість переглядів: 44

Якщо дитина постійно потребує вашої уваги, провокує на гнів або ж не допускає до себе, не поспішайте звинувачувати її в упертості чи неслухняності. Це може бути наслідком переживання стресогенних подій. 
Важливо розуміти:

  • Стосунки первинні, поведінка дитини – лише наслідок стосунків.
  • Народившись дуже незрілою, дитина потребує, щоб увесь перший час її життя поруч знаходився дорослий.
  • Дитині спокійно від присутності близького дорослого, навіть якщо навколо «падають бомби». І навпаки: вона не може бути спокійною і щасливою, а значить – не може добре рости і розвиватися, якщо «свого» дорослого поруч немає, або коли стосунки з ним під загрозою.
  • У ситуації стресу внутрішній мозок включає сигнал тривоги. Чим вище стрес, тим голосніший сигнал «підтримувати прив’язаність, не віддалятися, шукати захист».
  • Емоційний мозок дитини перебуває з емоційним мозком батьків у майже телепатичному зв’язку, він зчитує стан «свого» дорослого несвідомо, минаючи розум, і миттєво заряджається тими самими почуттями.
  • Поки матері (або основному об’єкту прив’язаності) погано, дитина буде нещасна і не буде нормально розвиватися. Дитині потрібна впевненість у тому, що дорослий любить її, пам’ятає про неї, що він завжди на її боці й до нього завжди можна звернутися за допомогою.
  • Дитині дуже важливо відчувати себе потрібною, розуміти своє місце в сім’ї і в групі дітей.


У дитини, яка зазнала негативного впливу, може сформуватися патологічна прив’язаність, що буває кількох видів. 


За порадами від ЮНІСЕФ



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора