A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Інклюзивно-ресурсний центр №1 Голосіївського району м. Києва

Рада з цифрової доступності для людей з інвалідністю

Дата: 09.02.2021 14:23
Кількість переглядів: 159

Будуємо цифрову державу, яка доступна для кожного.

Є частина нашого суспільства, яка тривалий час залишалася осторонь цифрових можливостей. Для врахування інтересів усіх громадян Мінцифри створило Раду з питань цифрової доступності для людей з інвалідністю.

"Мета Мінцифри — не тільки розвиток онлайн-сервісів, а і забезпечення рівного доступу до технологій для всіх українців. Ми спрощуємо систему, роблячи онлайн-послуги справедливими та зручними, тому створили Раду з питань цифрової доступності для людей з інвалідністю. Сьогодні відбулося перше засідання Ради", - зазначив Михайло Федоров, Віце-прем’єр-міністр України — Міністр цифрової трансформації.

Рада з питань цифрової доступності займатиметься:

  • забезпеченням доступу до інтернету людей з інвалідністю;
  • спільно з Міністерством соціальної політики — питанням адресної допомоги для придбання гаджетів, у тому числі для інклюзивних потреб;
  • розробкою нових та адаптацією існуючих веб-сайтів органів державної влади для потреб цих людей;
  • аналізом існуючого та розробкою нового програмного забезпечення для людей з інвалідністю.

У найближчих планах — аналіз потреби забезпечення гаджетами, реінжиніринг послуги з процедури оформлення інвалідності, запуск порталу для онлайн-навчання людей з інвалідністю, що допоможе їм при працевлаштуванні.

Одна з головних цілей Міністерства цифрової трансформації — забезпечити 95% людей, соціальних об’єктів у населених пунктах та автомобільних доріг широкосмуговим доступом до інтернету.

"Ми маємо забезпечити фінансову доступність до інтернету людям з інвалідністю. У пріоритеті — під'єднання до фіксованого та мобільного інтернету закладів, у яких отримують послуги для цих людей", - додав Олександр Шелест,
заступник Міністра цифрової трансформації з розвитку цифрової інфраструктури.

За даними Програми розвитку ООН, люди з інвалідністю стикаються із ситуаціями, в яких часто порушуються їхні права. Наприклад, люди з інвалідністю не отримували важливі соціальні послуги, а саме встановлення групи інвалідності (комісію МСЕК). Тому цей процес обов'язково має перейти в онлайн.

Також є проблема з відсутністю інтернету в інтернатних закладах або закладах реабілітації. Крім цього, недоступність сайтів державної влади та відсутні можливості проведення онлайн-консультацій, онлайн-навчання та отримання медичних послуг онлайн.

«Інклюзивність свідчить про рівень розвитку суспільства, цивілізованість і демократичність. Саме тому у своїй роботі Мінцифри завжди враховує потреби людей, які чекають нашої уваги та підтримки”, - додала Валерія Іонан, заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції.

Відтак Мінцифри запустило на «Дія.Цифрова освіта» курс про цифрові технології для людей із інвалідністю, а також адаптувало близько 10 освітніх серіалів із цифрової грамотності для людей із порушеннями слуху. Щоб збільшити інклюзивні можливості для людей з інвалідністю, Мінцифри створило Раду з питань цифрової доступності.

Відео першого засідання Ради за посиланням.

Посилання на першоджерело: https://www.kmu.gov.ua/news/mincifri-stvorilo-radu-z-cifrovoyi-dostupnosti-dlya-lyudej-z-invalidnistyu?fbclid=IwAR29nqaaV9rR7pY9Z2E0n2KIUqzkZnRNV4Q7WjnRaTsdMesyMLRhWykLh1M


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора