A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Інклюзивно-ресурсний центр №1 Голосіївського району м. Києва

Як впоратись із посттравматичними реакціями

Дата: 24.01.2023 15:37
Кількість переглядів: 37


Війна триває вже 11 місяців, і за цей час ми всі пережили багато травматичних подій. Як впоратися з реакціями на них та покращити свій психоемоційний стан?

1. Поповнюйте свої ресурси
▪️ Подбайте про свої базові потреби: здоровий сон, збалансоване харчування та рух. Окрім цього, зверніть увагу на заняття, які приносять вам задоволення та підіймають настрій. Можна скласти список таких справ і звертатись до нього за потреби.

2. Намагайтесь дотримуватись рутини
▪️ Повторювані щоденні дії – це ефективний спосіб попередити посттравматичну реакцію. Прокидайтесь в один і той же час, робіть звичні гігієнічні процедури, дотримуйтесь своїх ритуалів. Це додає відчуття безпеки і стабільності. 

3. Спілкуйтесь із сім'єю та друзями
▪️ Не залишайтесь наодинці, якщо ви цього не бажаєте. Діліться своїми почуттями й переживаннями, особливо з тими, хто переживає щось подібне. Для цього підійдуть і групи взаємопідтримки.

4. Обмежте для себе кількість новин, а для дітей – доступ до медіа
▪️ Частий перегляд новин про руйнування та насильство може тригерити спогади або створювати нові болі. Замініть перегляд відео на читання новин. Якщо відчуваєте сильну втому, переглядайте короткі підсумки за попередній день раз на добу.

5. Стежте за реакцією на те, що відбулось
▪️ Якщо вас наздоганяють флешбеки або турбують нічні жахи більше місяця після травмуючої події, варто подумати про звернення про професійну допомогу. Також важливо контролювати свої прояви стресу, особливо якщо поруч є діти.

Будьте чуйними до себе та своїх близьких!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора