A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Інклюзивно-ресурсний центр №1 Голосіївського району м. Києва

Як покращити свій стан після безсонної ночі через сирени й обстріли: поради МОЗ

Дата: 27.11.2023 09:27
Кількість переглядів: 32


Через нічні повітряні тривоги та обстріли збільшилася кількість безсонних ночей. Як же допомогти собі, якщо не вдалося виспатися?

Основними порадами поділилися в Міністерстві охорони здоров’я України.

  • Білкова їжа

Як зазначають у МОЗ, фізіологічною реакцією на брак сну є бажання з’їсти щось солодке. Однак це не додасть бадьорості, а лише посилить сонливість. Натомість радять вживати білкову їжу. Вона активує нейрони, що утворюють орексин (білкові молекули, які сприяють бадьорості). Тож якщо ви не виспались, краще поснідати яйцями, рибою, м’ясом чи сиром. Якщо все ж хочеться солодкого, то краще поєднати його з білком (наприклад, солодка сирна запіканка).

  • Кава

Одна-дві чашки кави, дійсно, можуть додати енергії, але від наступних краще відмовитись. Адже великі дози кофеїну викликають тривожність або нервозність.

  • Денний сон

Щоб відновити сили, можна подрімати вдень не більше 20–30 хвилин, інакше після пробудження почуватиметеся сонними й розбитими. Найкращий час для денного сну – між 12:00 та 14:00.

Нагадаємо, раніше в одному з епізодів подкасту “Дофамін для освіти” ми розповідали, як сон впливає на нашу активність. У матеріалі йшлося, зокрема, про те, що хороший денний сон має бути коротким та не посувати нічний.

  • Прогулянка на свіжому повітрі

Як розповідають в МОЗ, рух стимулює активність мозку, а сонячне світло (навіть за хмарної погоди) посилає на сітківку ока сигнали про те, що зараз день – час бадьорості та активності. Водночас важкі та інтенсивні тренування радять відкласти на ті дні, коли ви добре висипатиметесь.

  • Поблажливість до себе

Не намагайтесь бути на 100 % ефективними після безсонної ночі.

Прямо проговоріть із керівництвом, що ви зараз не в стані якісно виконувати складні завдання, попросіть відкласти їх на завтра, або і скоротити робочий день. Найімовірніше, ваші керівники теж не спали вночі, тому підуть вам назустріч”, – додали в міністерстві.

  • Наступного дня та надалі спробуйте повноцінно висипатися

Як це зробити в умовах війни, ви можете послухати в подкасті “Дофамін для освіти” від ГО “Смарт освіта” й онлайн-медіа “Нова українська школа”. У пʼятому епізоді біологиня, кандидатка наук та авторка каналу “Наукпопіл” Ольга Маслова розповіла про те, як сон впливає на нашу продуктивність і здоровʼя та як нарешті виспатися.

Джерело: НУШ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора