A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Інклюзивно-ресурсний центр №1 Голосіївського району м. Києва

Як допомогти підліткам зберегти концентрацію під час навчання і не посваритися з ними

Дата: 24.03.2022 09:43
Кількість переглядів: 38

 

Поради для батьків від Центру психологічної підтримки ОбійМи.

Освітній Центр Верховної Ради України на своїй сторінці у фейсбуці опублікував поради для батьків про те, як підтримати підлітків:

  1. Свіже повітря. Провітріть приміщення за 15–20 хвилин до того, як підліток сяде за домашнє завдання або інші задачі з концентрацією уваги. Якщо дозволяє погода – залиште кватирку відчиненою. Ідеальне поєднання – свіже повітря та легка руханка, щоб розігнати кров і насичити мозок киснем.
  2. Оточення. За можливості, забезпечте підлітку приміщення, де його або її ніхто не потурбує, не буде зайвого шуму. Хоча б куток зі столом та стільцем, повз які не будуть постійно ходити туди-сюди. Не відволікайте дитину: чистка картоплі почекає. Якщо у приміщенні, де навчається підліток, шумно – дозвольте ввімкнути у смартфоні плейлист, скоріш за все дитина уже звикла під нього працювати.
  3. “Їжте слона” частинами. Допоможіть дитині виробити навичку аналізувати завдання, ділити його на частини та виконувати їх поступово. Покажіть, що стратегія “осягнути неосяжне” неконструктивна: простіше впоратися із завданням, якщо зрозуміти послідовність кроків.
  4. Техніка 25+5. Робота за часовими проміжками передбачає виконання завдань протягом 25 хвилин, після чого 5 хвилин відпочивати. Час відпочинку рекомендуємо витратити на чай, розминку, але ні в якому разі не на іншу роботу. Не страшно, якщо завдання невиконане за перший проміжок часу. Але якщо підліток “втягнувся” і проіґнорував дзвінок для відпочинку – не переривайте його або її. Найкраще сумістити цю техніку з технікою нижче.
  5. Чергування завдань. Ідея “зробити все складне, а потім просте” може бути спокусливою для вас (бо найскладніші завдання будуть виконані), але мозку потрібен час, щоб “розігнатися”. Ідея “зробити все просте, а потім складне”, навпаки, приваблива для підлітка, але також неефективна. Найкраще, що можна спробувати — це чергувати задачі у форматі “проста – шматок складної – проста”. Тоді мозок “розігріється”, направить максимум ефективності на складні моменті, а після цього відволічеться.

Зверніть увагу, що ці рекомендації не стосуються фронтових зон, бо будь-яка концентрація на навчанні потребує відчуття безпеки, яке в подібних умовах, на жаль, неможливе.

Першоджерело:https://nus.org.ua/news/yak-dopomogty-pidlitkam-zberegty-kontsentratsiyu-pid-chas-navchannya-i-ne-posvarytysya-z-nymy/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора